V rámci Follow Friday každý pátek na blogu zveřejním někoho/něco, co vám doporučuji zhlédnout či sledovat.
Dnes vás chci nasměrovat na jeden zajímavý web. Jmenuje se Co nového na kopci, objevil jsem ho asi před pěti lety, když jsem hledal recept na kváskový chleba a zjistil jsem, že žena, která za tím webem stojí, tedy Klára Hadašová, nevyrábí pouze chleba, ale kuchtí kde co včetně sýrů. To mě, sýrožrouta, okamžitě zaujalo. Vyrobit si doma sýr! Původně jsem myslel, že podomácku se dá vyrobit leda nějaká hrudka čerstvého sýra. Že si vyrobím vlastní camembert, nivu, čedar, halloumi, korbáčky, parenicu nebo pokus o parmezán (parmeggiano nymburgiano), to by mě z počátku nenapadlo. Nu a stalo se.
Klára Hadašová se sýrařině věnovala a věnuje opravdu důkladně. Sbírala a zkoušela postupy z celého světa, vše konzultovala s dalšími sýraři, s amatérskými i s odborníky. Výsledkem je web Domácí mlékař i její dílo literární – dvoudílná kniha Domácí mlékař, její pekárenský bratříček Domácí pekař a dva časopisy Mlékonoš nabité informacemi, které se do Domácího mlékaře nevešly, ale jsou nadmíru užitečné.
Knihy i časopis mám pochopitelně v knihovničce, sýry a jiné mléčné výrobky si občas pro radost doma udělám. A když zavítáte na web Co nového na kopci, najdete tam i plno dalších tipů a receptů. Nečekejte recepty na maso, masné výrobky a masné pokrmy, ty se holt „na kopci“ nejedí a nevyrábějí, ale pestrost toho, co se na tom nenápadném blogu dozvíte, je obdivuhodná.
Kolem webu i kolem Klářiných aktivit se vytvořila i dost slušná komunita, například facebooková skupina Domácí mlékař je (spolu s „konkurenční“ skupinou Výroba sýra) plná nadšenců, kteří vám jsou vždy ochotni poradit a pomoci na vaší amatérské cestě domácí kulinařinou.